Συχνές απορίες για το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον"

Πότε η αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται; Εάν κάποιοι στην πολυκατοικία δεν τους εγκριθεί δάνειο αλλά έχουν τα ίδια κεφάλαια για να συμμετέχουν, η συνολική αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται ή όχι;

Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος υποβάλλονται επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το εάν εντάσσονται στο Πρόγραμμα.

Στην περίπτωση αυτή στο κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις (κοινόχρηστες ή μη) που αντιστοιχούν στα μέρη του κτηρίου που δεν είναι επιλέξιμα στο Πρόγραμμα (έχουν συμπεριληφθεί στο έντυπο Πρότασης παρεμβάσεων). Συνεπώς εφόσον οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν συναινέσει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) είναι μεν μη επιλέξιμοι αλλά η αίτηση της πολυκατοικίας δεν απορρίπτεται.

Πόσο εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μία πολυκατοικία ώστε να έρθει ως σύνολο κτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα;

Καταρχήν θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι κάθε παρέμβαση από αυτές που θεωρούνται «κοινόχρηστες» απαιτούν επίτευξη συμφωνίας στην πολυκατοικία, ανεξαρτήτως ένταξης ή μη στο Πρόγραμμα. Υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί σε αυτό που απορρέουν από το ιδιοκτησιακό ιδιωτικό δίκαιο αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ).

Παρ' όλα αυτά επειδή τεχνικά και για ουσιαστικούς λόγους ενεργειακής απόδοσης (σωστή θερμομόνωση) είναι καλύτερα η πολυκατοικία να αντιμετωπιστεί ενιαία, δίνουμε σημαντικά επιπλέον κίνητρα για τις πολυκατοικίες. Με τον τρόπο αυτό υπηρετούμε καλύτερα τον πρωταρχικό στόχο του προγράμματος που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να ενταχθεί στην Α1 κατηγορία και κάποιος άλλος στην ίδια πολυκατοικία να ενταχθεί στην Β’ κατηγορία;

Στην περίπτωση αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα δεν υπάρχει σύνδεση των αιτήσεων και άρα η κάθε αίτηση εντάσσεται στις κατηγορίες κινήτρων βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Στην περίπτωση αίτησης ως ενιαίο σύνολο κτηρίου ισχύουν τα κίνητρα που αναφέρθηκαν στην απάντηση της ερώτησης.

Ποιο ποσοστό θα απαιτείται για συμφωνία στη Γενική Συνέλευση (για την περίπτωση των πολυκατοικιών);

Το ποσοστό καθορίζεται στον κανονισμό πολυκατοικίας και συνήθως είναι το 100% των συνιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ειδικά για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες παρακαλούμε ανατρέξτε στην ερώτηση «Τι ισχύει για την περίπτωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα αναφορικά με την συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας;» από την κατηγορία Επιλεξιμότητα-Ωφελούμενοι-Κριτήρια.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο για να ενταχθούν σε κάποια από τις κατηγορίες κινήτρων;

Γενικά η αίτηση κάθε ιδιοκτήτη εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στα εισοδήματά του. Για να διευκολυνθεί όμως η λήψη απόφασης στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου ισχύει το επιπλέον κίνητρο που αναφέρεται στην απάντηση της ερώτησης 2 της Ενότητας « ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ».

  • Τσιουμπρής Γ. Χαράλαμπος
    Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πολεοδόμος- Χωροτάκτης
    Μηχανικός ΠΘ Ενεργειακός Επιθεωρητής
    Ματιάτου Π. Μαρίνα
    Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Π.- Αναστηλώτρια Ε.Μ.Π.
     
    Πανός 7 | Αγ. Ανάργυροι - Καματερό | Τ.Κ. 13451
    Τηλ.: 2102384460 | Κιν.: 693.48.68.640

    ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΣ
    σε ηλεκτρονική μορφή

    cover